Smile

Отворени час у ОШ „Братство јединство“ Сомбор


Отворени час у ОШ „Братство јединство“ Сомбор

                        Организаторку овога Отвореног часа наставницу енглеског језика Наташу ДАМЉАНОВИЋ, осим учесталих свакодневних медијских извештаја о насиљу међу вршњацима, инспирисао је несумњиво и превасходно роман „Мајка“ енглеске књижевнице Ивет ЕДВАРДС. Наиме, као студент докторских студија Филолошког факултета у Београду, одсек англоамеричка  књижевност , наставница Дамљановић је јесенас у Минхену, приликом учешћа на Конференцији постколонијалне књижевности на енглеском језику, била у прилици да лично упозна и подуже разговара са овом значајном књижевницом.

                        Тема романа „Мајка“, који је ушао у ужи избор за престижну америчку књижевну награду, управо јесте расизам и вршњачко насиље. На импровизованој сцени Отвореног часа, ученици петих разреда ове Школе читали су текст који им је превела са енглеског језика, прилагодила и приближила њихова наставница. Томе је петходило стручно излагање просветне раднице из Сонте Санеле КУРУЦ у вези са све учесталијим вршњачким насиљима, неретко и погубним. Ученици нису били неми посматрачи и слушаоци, већ активни учесници. Оно што највише радује и улива наду јесу разумевање тематике, бројне дискусије и јединствена осуда деце у две речи - СТОП НАСИЉУ! Потврдили су то и њихови виспрени одговори на конкретно задате проблеме. То се нарочито односило на све чешћу појаву насилничког међувршњачког понашања на друштвеним мрежама.

                        Истина, садашњи ученици петих разреда ОШ „Братство јединство“, захваљујући својим учитељицама Наташи ГЛАВОЊИЋ и Татјани МИХАЉЧИЋ, са стеченим предзнањем у овој области и у књижевности уопште, показали су се равноправним саговорницима на Отвореном часу.

                        - Овакав Отворени час је одличан пример неопходне борбе против опасности препознате као насиље међу вршњацима – рекла је по завршетку директорица Татјана ЈАНИЧИЋ. - Самим тим – каже педагогица Едита САКАЛИ-  намеће се као потреба организовања у школама.

 

                         

                       

 

 

 

 

 

 

 

 повратак на претходну страницу

 
 


“У НАШОЈ ШКОЛИ ВАШЕ ДЕТЕ ЋЕ БИТИ У ДРУШТВУ СА УЧЕНИЦИМА КОЈИ МОГУ СВОЈИМ ПРИМЕРОМ ДА ПОКАЖУ КАКО СЕ УЧИ И ПРОВОДИ СЛОБОДНО ВРЕМЕ.“

 

Сва права задржана © Основна школа БРАТСТВО ЈЕДИНСТВО Сомбор
Web dizajn i programiranje BIT SOFT Sombor