Smile

Актуелности

Завршна приредба за ученике осмог разреда

 

jkl

Завршна приредба за ученике осмог разреда ОШ „Братство јединство“ Сомбор организована је последњег радног дана за „осмаке“ 31.маја.

Ученике осмог разреда поздравила је директорка школе Весна Бјелајац, која је подсетила ученике на знања, вештине и пријатељства која су стекли током осам година у ОШ“Братство јединство“. Захвалила им се на сарадњи и пожелела им да и у будућности буди одважни, предузимљиви и толерантни какви су и били и да добро ураде завршни испит и упишу средње школе које су планирали.

 

Цвеће за бакy

 

jkl

Ученици I 2 Основне школе ,,Братство јединство" из Сомбора су са учитељицом Слободанком Цицо Поповић посетили Геронтолошки центар.

Ђаци прваци су већ гостовали Геронтолошком центру, и с обзиром да је посета била изузетно успешна решили су да обнове то дружење.

GALERIJA

 

Један излет пуно радости

 

jkl

Ученици Основне школе „Братство јединство“ Сомбор, први, други и четврти разред који наставу похађају на мађарском матерњем језику реализовали су излет у Бездан.

Бездан је старо војвођанско и рибарско насеље крај Дунава, у чијој близини су још и Бајски канал.

Ученици из Сомбора са својим учитељима Јожефом Шмитом и Сузаном Кочиш су обишли  у Бездану  Бајски канала и преводницу.Ђаци су сазнали да је вода Бајског канала једна од најчистијих у Србији и да је  преводница  изграђена  далеке 1895. Године.

 

ЛИКОВНИ КОНКУРС ВРШЊАЧКОГ ТИМА

 

jkl

 

У Основној школи “Братство јединство” у Сомбору већ дуги низ година делује Вршњачки тим. Његов задатак је да организује различите активности у оквиру школе којима се спречавају насиље, занемаривање и дискриминација. Циљ активности је пре свега да се промовишу толеранција, међусобна сарадња и уважавање.

 

Вршњачка едукација из области предузетништво

 

jkl

Вршњачка едукација представља посебан вид учења, где ученици подучавају своје вршњаке. Вршњачки едукатор је особа који располаже информацијама о одређеној теми. Такав начин едукације је интересантан због тога, јер се знање пренoси у неформалној атмосфери.

У оквиру завршне фазе пројекта у нашој школи, представници ученика четвртих и петих разреда су пренели своја искуства стечена током развијања пројекта „Поделимо ускршњу радост”. Идеја вршњачке едукације јесте да ђаци постану амбасадори предузетничког размишљања и да својим примером уче своје вршњаке.

 

Uloga samouprave u podsticanju preduzetničkog duha kod učenika

 

jkl

 

Po preporukama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Osnovna Škola „Bratstvo-jedinstvo“ iz Sombora organizovala je preduzetnički edukativni program. Učenici su tokom radionica mogli da nauče šta je preduzetništvo, kakva znanja i veštine sticaju za to u školi. Cilj radionica bilo je da se kroz simulaciju stvarnog poslovanja dođe do znanja, veština i iskustva za dalji lični i profesionalni razvoj, i da se stekne preduzetnički duh.

 

Ускршња радост на дечијем одељењу болнице

 

jkl

 

      Лепо је видети варошке новине у време ускршњих празника – препуне лепих вести. Нек бордура тог веза лепих вести буде и ова наша радост коју радо делимо са Вама драги суграђани.

      Ученици наше Основне школе “Братство јединство“ из Сомбора у пратњи директорице школе Весне Бјелајац, наставнице Слађане Гроздановић и домара школе Дејана Милошевића, донели су поклоне болесној деци на дечије одељење ОБ „Др Радивој Симоновић“. Поклони и диван гест хуманости и другарства је већ традиција школе, али овај пут су стандарди подигнути на виши ниво. Ученици су овогодишње поклоне припремали дуго и стрпљиво и то у оквиру новог пројекта наше школе -  „Предузетништво у основној школи“ са темом „Поделимо Усршњу радост“.

 

 

Ћопић као инспирација

 

jkl

Ученик I 2, Петар Шијан, освојио је трећу награду у млађем школском узрасту на конкурсу посвећеном Светском дану дечје књиге. Организатор овог конкурса је Дечје одељење библиотеке ,,Чика Јова Змај" града Београда. Петру је додељена награда за маску јунака Бранка Ћопића.

 

Humanitárius akció szervezői voltak a zombori Testvériség-egység Á.I. diákjai

 

jkl

Nagy igazság van az alábbi graffitiban: „Mennyire tudunk együtt örülni egy ember megszületésének! Az elmúlás fájdalmában is őszintén osztozunk. A kettő között nem lehetne egy kicsit emberibbnek lenni?” Bár folyamatosan a rohanó világra hivatkozunk, akkor, amikor nem figyelünk a mellettünk élők problémáira, mégis, néha csak akarat kérdése az egész, hogy tudunk-e időt szakítani arra, hogy emberségesebben éljünk.

Az idei tanévtől kezdődően az elsősök és ötödikesek körében kötelezővé vált a projektoktatás és a vállalkozói készségek fejlesztése is. Ennek ötvözésével született meg a zombori Testvériség-egység Á.I. tanárai és diákjai fejében egy humanitárius akció kivitelezésének ötlete. A kellő alkalom erre a húsvét ünnepe bizonyult. Az ötödikes diákok először magyar, szerb, történelem és hittanórán készültek fel elméletileg arra, hogy mit jelent emberségesnek, kereszténynek lenni, mi a húsvét üzenete, majd műszaki és rajzórákon különböző apró ajándékokat készítettek, azzal a szándékkal, hogy ezeket humanitárius céllal elajándékozzák. Amíg az ötödikesek a kézügyességüket vetették be, addig az elsősök irodalom és zeneórán egy húsvéti, ünnepi műsorral készültek fel az „Osszuk meg a húsvét örömét” c. projekt keretén belül.

 

Математичко такмичење ,,Мислиша"

 

jkl

,,Мислиша" је математичко такмичење у организацији Математичког друштва ,,Архимедес" из Београда. Одржано је 14. марта у школама широм Србије. Ове године први пут право учешћа су имали и ђаци прваци. Ученици I 2 заинтересовано и марљиво су се припремали за такмичење и обогатили се новим знањем. Ученица Дуња Остојић добила је похвалу за постигнут резултат!

 
 


“У НАШОЈ ШКОЛИ ВАШЕ ДЕТЕ ЋЕ БИТИ У ДРУШТВУ СА УЧЕНИЦИМА КОЈИ МОГУ СВОЈИМ ПРИМЕРОМ ДА ПОКАЖУ КАКО СЕ УЧИ И ПРОВОДИ СЛОБОДНО ВРЕМЕ.“

 

Сва права задржана © Основна школа БРАТСТВО ЈЕДИНСТВО Сомбор
Web dizajn i programiranje BIT SOFT Sombor