Smile

Актуелностиa

Маша прва на Окружном такмичењуa

 

jkl

Маша Поповић, ученица 7.разреда наше школе на Окружном такмичењу из технике и технологиј

 

ŠKOLSKE NOVINE - 5. BROJ FEBRUARa

 

jkl

Učenici naše škole su na novinarskoj sekciji u okviru jednosmenskog obogaćenog rada napravili 5. broj svojih novina pod nazivom "Čujte i počujte".

 

Бесплатни уџбеници 2023/24a

 

jkl

Бесплатни уџбеници 2023/24

 

Opštinskom takmičenju iz FIZIKEa

 

jkl

Na Opštinskom takmičenju iz FIZIKE Mihajlo Đinić je osvojio 2. mesto,  a Lana Milošević 3. mesto. Na Okružnom Lana Milošević je osvojila 2. mesto.

 

Окружно такмичење из математике - Исправка рангирањаa

 

jkl

Na osnovu Pravilnika o takmičenjima, člana 31,  centralna komisija je izvršila novo rangiranje u 3. i 4. razredu. Izvinjavamo se učenicima, njihovim mentorima i roditeljima zbog nenamernog propusta.

 

КЊИГА НАМ ЈЕ У СРЦУa

 

jkl

КЊИГА НАМ ЈЕ У СРЦУ

 

 

Поводом Националног дана књиге, 28.фебруара 2023., акција Друштва школских библиотекара Србије „Читајмо гласно" се одржава шесту годину за редом у циљу подстицања и неговања културе читања. Овај дан је уједно и рођендан Народне библиотеке. а ми смо га у нашој школи обележили у уторак, 28. фебруара и придружили се акцији "Читајмо гласно".

Школска библиотекарка Нада Љепојевић је одржала предавање о личностима које су веома значајне за наш језик о Доситеју Обрадовићу и Вуку Караџићу и о важности читања и развијања културе говора под мотом "Књига нам је у срцу" .
Након расправе и разговора о чистоти језика, значају српског писма -ћирилица, о значају књиге за развој опште културе, читали смо наглас одабране стихове и одломке из књига за њихов узраст. Препричавали смо неке од прочитаних књига лектире и изабраних дела која су прочитали.
Ученици нижих виших разреда и чланови библиотечке секције сомборске ОШ "Братство јединство" су данас са својим учитељицама: Валеријом П.Николић, Агицом В. Јовановић, Снежаном Ивковић, Наташом Главоњић, Гордана Везмар и наставницом Дубравком Ерцег и школском библиотекарком узели учешће и уживали у гласном читању.
Хвала учитељицама и наставницама и ученицима на помоћи у реализацији ове занимљиве и подстицајне активности.
Осим на часовима српског језика, читало се наглас и у продуженом боравку, а сунчано време је омогућило гласно читање на клупицама у школском дворишту, па и на спортском терену.
Група ученика школе посетила је тачно у подне. школску библиотеку и кроз разговор о прочитаним књигама показала да је свима нама књига заиста у срцу, а читање је наша потреба, мисли се граде читањем, а речи се пишу и сликају чистотом језика.
Закључили смо: Књига нам је у срцу, настављамо да читамо ...
Нада Љепојевић

 

 

 

OŠ „Bratstvo jedinstvo“ Sombor: Ljubav se množi deljenjema

 

jkl

Učenici od 5. do 8. razreda OŠ „Bratstvo jedinstvo" iz Sombora, su u sklopu Obogaćenog jednosmenskog rada „Lepo u nama i oko nas", sa nastavnicom Mirjanom Lazić,vratili osmeh na lice našim sugrađanima

 

НАШЕ БОГАТСТВО ЈЕ У РАЗЛИЧИТОСТИa

 

jkl

 

НАШЕ БОГАТСТВО ЈЕ У РАЗЛИЧИТОСТИ

https://noviradiosombor.com/nase-bogatstvo-je-u-razlicitosti/

 

Радионица и час поводом Међународног дана матерњег језика  одржана је у сомборској ОШ„Братство јединство". Широм света се обележава Дан матерњег језика сваке године 21. фебруара у знак сећања на студенте који су убијени на тај дан 1952. године, у источном Пакистану у Дакију. Студенти су протестовали јер њихов језик није проглашен за званични. UNESCO је 1999. године, овај дан прогласио Даном матерњег језика.

Школска библиотекарка, Нада Љепојевић је поводом овог празника одржала предавање и низ радионица у нижим и вишим разредима школе и у библиотеци школе.

На предавању је било речи о мислима о језику и правопису . Језик је живи организам  и развијао се вековима и дан данас се развија и тако ће бити док се год говори њиме. Вук Стефановић Караџић у многоме је допринео да наш језик буде овакав какав јесте и на томе му морамо одати признање. Овако је он некада говорио о језику и правопису.

Мисли Вука С. Караџића:Језик је хранитељ народа докле год живи језик, докле га негујемо и поштујемо, њим говоримо и пишемо, прочишћавамо га, умножавамо и украшавамо, дотле живи и народ:„Може се међу собом разумијевати и умно саједињавати, не прелива се у други, не пропада."

„Тек 1783. Године први је Доситеј Обрадовић говорио да треба писати српским језиком као што народ говори, и сам је почео, колико је знао, тако писати."

Такође је одржала предавање о Доситеју Обрадовићу и Вуку С.Караџићу и о значају језика и писма српског народа и истакла да је веома важно да дете од свог рођења научи да добро говори матерњи језик.

Ми целог свог живота ако довољно читамо, схватамо да је наше богатство у различитости и да се само међусобним поштовањем и уважавањем културних вредности, чувањем народне традиције и толеранцијом свега што је вредно можемо научити да будемо  такође поштовани и угледни у друштву и свету. Стално и свакодневно учимо да пажљиво читамо и да правилно говоримо уз свог најбољег пријатеља - књигу. Библиотека нам је најбоља пријатељица и ризница знања. Учимо на искуству најбољих а не правећи погрешне кораке и на погрешан начин. Богата ризница дела наше народне књижевности нам отвара прави пут обасјан светлошћу поштења и доброте. Живот уз читање је леп, а „Библиотеке су једино место на којем можете да дођете у сусрет са културом. Књига и језик су основа идентитета". Наше богатство је у различитости.

Направљен је и пано посвећен Дану матерњег језика. Када говоримо матерњим језиком и читамо различите књиге онда свакодневно упознајемо загонетне светове који нам откривају скривене моћи језика. Ако слушамо Вука С. Караџића „ Пиши као што говориш" онда то све има смисла и тада постајемо оплемењени речима.

 

Након  интересантне дискусије о предавању и о прочитаним књигама,читани су одломци из књига из наше библиотеке и упоређиван је доживљај читања на матерњем и страном језику.Са ученицима је вођен разговор о биографијама ова два великана наше језичке културе, о значају матерњег језика за развој личности и важности језика као хранитеља народа.

Током дискусије тражила сам од ученика да наведу неке речи које знају на језику националних мањина из окружења и на страним језицима које уче. Многи су знали поздраве, неке речи и читаве реченице које су запамтили приликом дружења са друговима из мађарских  одељења, а понеко и  нешто што је научио из других језика из региона. Након ове игре речима, разговарали смо о пореклу речи у нашем језику и објаснили шта је Калиграфија, па  цртали слова свог  имена и писали литерарни рад на тему „Мој матерњи језик" .

ЛИНКОВИ које смо посетили на часу:

https://www.youtube.com/watch?v=BereahxvKfc

https://rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/medjunarodni-dan-maternjeg-jezika_1316356.html

Закључили смо: Читање је сјајна забава и стално нам улепшава говор и душу и развија лепшу спознају живота и света. Договорили смо се да ћемо на наредним радионицама читати и расправљати о занимљивим и прочитаним књигама под  слоганом; „ НАШЕ БОГАТСТВО ЈЕ У РАЗЛИЧИТОСТИ".

 Учесници радионица су били ученици нижих разреда са учитељицама: Валеријом П. Николић, Наташом Главоњић, Снежаном Ивковић, Агицом В.Јовановић и Тањом Михаљчић и ученици  виших разреда и  чланови библиотечке  и новинарске секције са наставницама српског језика Дубравком Ерцег и Снежаном Милковић, којима се захваљујем на веома успешној и лепој сарадњи.

                                                                                               Нада Љепојевић,библиотекар

 

 

ŠKOLSKE NOVINE - 4. BROJ JANUARa

 

jkl

Učenici naše škole su na novinarskoj sekciji u okviru jednosmenskog obogaćenog rada napravili 4. broj svojih novina pod nazivom "Čujte i počujte". 

 

RASPORED PISANIH PROVERA 2022/2023a

 

jkl

Raspored pisanih provera za II polugodište

 
 


“У НАШОЈ ШКОЛИ ВАШЕ ДЕТЕ ЋЕ БИТИ У ДРУШТВУ СА УЧЕНИЦИМА КОЈИ МОГУ СВОЈИМ ПРИМЕРОМ ДА ПОКАЖУ КАКО СЕ УЧИ И ПРОВОДИ СЛОБОДНО ВРЕМЕ.“

 

Сва права задржана © Основна школа БРАТСТВО ЈЕДИНСТВО Сомбор
Web dizajn i programiranje BIT SOFT Sombor