Smile

FESTIVAL MATEMATIKE


FESTIVAL  MATEMATIKE

     Maj je mesec matematike. Povodom toga je u četvrtak  26.05.2016.g. u Somboru, u osnovnoj školi  „Bratstvo jedinstvo"  održan, po drugi put, festival matematike. Učenici od petog do sedmog razreda su svojim drugarima i gostima pokazali da matematika nije samo četiri računske operacije, nego da matematiku čine i mnoge zanimljive i zabavne stvari.

      Na  15  štandova učenici su izložili svoje radove koje su pravili na matematičkim sekcijama. Od slamčica su napravljene razne prizme, piramide, Platonova tela, četvorouglovi i drugi zanimljivi oblici. Svojim dimenzijama posebno su se isticale piramida Sjerpinskog, i  tri geodezijske kupole. Najviše učenika je učestvovalo u stvaranju dvorca  „Heksaedar Castle", koji  je sastavljen od više od  500  kockica napravljenih od papira uz minimalnu upotrebu lepila.Posetioci su mogli i da nauče kako se sklapa jedna takva kockica ili da je dobiju kao poklon.

     Ko voli crtanje mogao je naučiti kako se matematika može koristiti i u ovoj umetnosti, pogledati Pitagorino drvo ili matematičke fraktale. Posetioci su mogli pogledati karikature, aforizme, matematički sat, simetrije brojeva, kinesko množenje ili da se oprobaju u rešavanju zanimljivih zadataka i trik pitanja.

     Od štapića za sladoled napravljen je kobra efekat. Četiri učenika su izveli performans na temu ravnoteže tela. Ko voli da se igra mogao je da se oproba u raznim matematičkim igrama sa Rubikovom kockom i piramidom, kartama, dominama, šibicama, dugmićima, pentomino i slično.

     Ovaj festival je pokazao koliko matematika može biti zanimljiva i kako učenici mogu napraviti atraktivne eksponate timskim radom.

                                                                              Aktiv matematikeповратак на претходну страницу

 
 


“У НАШОЈ ШКОЛИ ВАШЕ ДЕТЕ ЋЕ БИТИ У ДРУШТВУ СА УЧЕНИЦИМА КОЈИ МОГУ СВОЈИМ ПРИМЕРОМ ДА ПОКАЖУ КАКО СЕ УЧИ И ПРОВОДИ СЛОБОДНО ВРЕМЕ.“

 

Сва права задржана © Основна школа БРАТСТВО ЈЕДИНСТВО Сомбор
Web dizajn i programiranje BIT SOFT Sombor