Smile

НА ДИДА ХОРЊАКОВОМ САЛАШУ


НА ДИДА ХОРЊАКОВОМ САЛАШУ

Како ће ученици разумети и усвојити неко градиво зависи  у великој мери од начина на које ће оно бити презентовано.  Амбијентална настава је специфичан облик поучавања и учења по томе што се одвија у средини која доприноси ефикаснијем остваривању васпитно образовних циљева одређеног наставног предмета. Ваншколски амбијент доприноси подстицању интересовања ученика за учење и стицање нових знања и  доприноси бољем разумевању градива, а ученици се у току процеса учења осећају пријатније и растерећеније. С циљем да учнине занимљивијим учење градива у оквиру наставног предмета народна традиција  учитељице Наташа Главоњић, Тања Михаљчић,  Бранка Асић и Марија Китић извеле су своје ученике из школских клупа.

Том приликом  кроз директан контакт са ручним радовима, народном ношњом и  намештајем  изложеним у старој стамбеној згради малишани су учили  о животу људи у прошлости,  а све то у аутентичном окружењу. Посебно занимљив  био им  је амбијент старе летње кухиње у којој им је власница салаша, Аранка Хорњак Мијић, показивала предмете који су се пре више десетина година  користили у овом домаћинству.  Малишани су имали  прилике да осете чар вожње запрежним колима кроз атар у близини салаша што је за њих био изузетан доживљај и незаборавно искуство. Организована је и уметничка радионица на којој је свако себи направило сувенир украшавајући  декупаж техником стари „бибер" цреп. Боравак на салашу школарци  су наставили играјући ластиш, прескачући вијаче,играјући се лоптама  и на тај начин увежбавајући моторичке способности  на прелепом  игралишту у хладу багремовог шумарка.

 

 повратак на претходну страницу

 
 


“У НАШОЈ ШКОЛИ ВАШЕ ДЕТЕ ЋЕ БИТИ У ДРУШТВУ СА УЧЕНИЦИМА КОЈИ МОГУ СВОЈИМ ПРИМЕРОМ ДА ПОКАЖУ КАКО СЕ УЧИ И ПРОВОДИ СЛОБОДНО ВРЕМЕ.“

 

Сва права задржана © Основна школа БРАТСТВО ЈЕДИНСТВО Сомбор
Web dizajn i programiranje BIT SOFT Sombor