Smile

РАДИОНИЦЕ НАРОДНЕ ТРАДИЦИЈЕ


РАДИОНИЦЕ НАРОДНЕ ТРАДИЦИЈЕ

 

Сомборски едукативни центар основан је 14. фебруара 2009. године.Од свог оснивања, па до данас , повећава број чланова, корисника и ангажованих стручњака. Своје циљеве, ово невладино и непрофитабилно удружење, остварује  путем едукативних, промотивних и креативних активности, али и путем пројеката и програма помоћу којих утиче на побољшање положаја деце, младих и маргинализованих група у Сомбору и околини.

У оквиру својих активности СЕЦ организује и радионице народне традиције за ученике основношколског узраста које реализује Бојана Добриловић, професор разредне наставе. Недавно је реализовала и прве радионице са ученицима другог разреда наше школе. Тема којом су се малишани бавили била је народња ношња. Након краћег разговора о начину живота људи у нашим крајевима у прошлости, ученици су имали прилике да виде народну ношњу која се овде носила. Сазнали су да је прављена искључиво од природних материјала. Кошуље су обично украшаване белим везом или чипком, а прслуци  биљним мотивима најчешће  златовезом. Мушка ношња састојала се од широких платнених гаћа и широке кошуље преко које се носио црни прслук израђен од штофа, сомота или свиле. Жене су носиле беле платнене сукње, беле кошуље, јелеке и прегаче на разнобојне пруге које су биле израђиване од вуне. Младе жене и девојке плеле су плетенице које су пуштале низ леђа или обавијале око главе. Посебно леп део женске ношње био је убрађај, свечана капа невеста и младих жена која се носила у свечаним приликама обично до годину дана по венчању. Надахнути причом и непосредним контактом с ношњама, ученици су имали задатак да се ликовно изразе и да нацртају пар у народној ношњи након чега је организована  одељенска изложба радова.

Сарадња наше градске школе и СЕЦ-а ће бити настављена у наредном периоду активностима кроз које ће се деца непосредно упознавати са традицијом и фолклорним играма  народа који живе у нашој средини, али и на друге начине.

Тања Михаљчић


 повратак на претходну страницу

 
 


“У НАШОЈ ШКОЛИ ВАШЕ ДЕТЕ ЋЕ БИТИ У ДРУШТВУ СА УЧЕНИЦИМА КОЈИ МОГУ СВОЈИМ ПРИМЕРОМ ДА ПОКАЖУ КАКО СЕ УЧИ И ПРОВОДИ СЛОБОДНО ВРЕМЕ.“

 

Сва права задржана © Основна школа БРАТСТВО ЈЕДИНСТВО Сомбор
Web dizajn i programiranje BIT SOFT Sombor