Smile

„ЧИТАЈ ГЛАСНО“ - „У ЧИТАЊУ ЈЕ МОЋ И РАДОСТ“


„ЧИТАЈ  ГЛАСНО“ -   „У ЧИТАЊУ ЈЕ МОЋ И РАДОСТ“

 

Успешно водим у нашој школи Драмску секцију, па су ученици ове секције већ од понедељка проналазили и бирали заједно са мном одговарајуће књиге, текстове, одломке и стихове које смо на овај дан гласно читали пред публиком на разним местима. Прво смо читали и разговарали о изабраним делима у школској библиотеци, затим смо у Градској библиотеци „Карло Бијелицки“ разговарали и читали дела, договорили радионицу наше секције, па  након тога  посетили Галерију „Милан Коњовић“ и тамо сазнали много лепих и корисних информација о животу и делима нашег познатог сликара Милана Коњовића. Ту смо такође поразговарали о прочитаним делима и договорили се да организујемо више радионица. Активност је трајала од 8,00-13,00 часова. Између осталог приликом обраћања публици од  11,55 мин.  поменула сам и важне информације. ШКОЛСКЕ БИБЛИОТЕКЕ су КОРИСНА и ЗАБАВНА места где се учи, траже информације, раде домаћи задаци, пишу семинарски, матурски радови и  пре свега читају књиге.

ДШБС је основано на Оснивачкој скупштини  9.06.2006. г. у Правно-пословној школи у Београду. Прва председница Друштва је била Славица Зарић, професор библиотекар у Правно-пословној школи. Однос према библиотекама увелико показује циљеве које је пред себе поставило једно друштво. Савремени свет почива на информацијама, па се увелико говори о друштву знања у којем процес  учења није више везан само за бежично школовање или школски час, него је  доживотан. Јасно је да у таквом свету библиотеке постају сервиси у којима се тај процес обавља или га потпомаже, места са којих се знањем управља. Библиотеке бранећи своју част и достојанство се удружују у Подружнице и путем  трибина и Пројеката „ЧИТАЛИЋИ“ и „ОШТРО ПЕРЦЕ“ промовишу неговање језичке и читалачке културе.

ТАГОРЕ каже „Ми детету одузимамо земљу да би га научили географију, одузимамо му језик да бисмо га научили граматику. Он жуди за Причом, а затрпан је листом чињеница и датума“...

Гроздана Олујић (Поетика бајке)  каже: „Од ткива маште, ткива сна, гради бајка свој свет, на први поглед случјан, измишљен, иреалан; заправо саздан на самим истинама првог реда јер, шта је ако не истина првог реда порука бајке да љубав надилази сва зла, све невоље, да њена снага брда помера?„

НИЛ ГЕЈМЕН каже: „НАУЧИМО ДЕЦУ ДА ЧИТАЈУ И ДА ЈЕ ЧИТАЊЕ АКТИВНОСТ КОЈА ПРУЖА ЗАДОВОЉСТВО“

·        Књига је највећа, најтајанственија,најкориснија и најједноставнија играчка уз  коју се лакше и брже одраста и преживљава ово време.

КРЕНИМО  сада у  „КЊИГОЉУБАЧКУ АВАНТУРУ“  јер  ОД ЧИТАЊА СЕ РАСТЕ...

БИБЛИОТЕКА РАШИРЕНИХ РУКУ САЧЕКА И ПРЕДШКОЛЦЕ  И ОСНОВЦЕ, СРЕДЊОШКОЛЦЕ, НУДЕЋИ СВОЈЕ УСЛУГЕ,  

·        ЗНАЊЕ ЈЕ ЦИЉ  А КАРТА ЗА ТАЈ ПУТ ЈЕ ЉУБАВ ПРЕМА КЊИЗИ И ЧИТАЊУ, ПОМАГАЧ У ПРИПРЕМИ ПУТОВАЊА ЈЕ БИБЛИОТЕКАР, КОЈИ ЈЕ ТУ ДА ОСЛУШКУЈЕ ПОТРЕБЕ СВОЈИХ МАЛИХ КОРИСНИКА И ДА ИМА РАЗУМЕВАЊА  ЗА ТА ЊИХОВА ХТЕЊА.  КЊИГА ЈЕ СУПЕР СТВАР.

·         ОД ЧИТАЊА СЕ РАСТЕ

·        и знате ли да?

БИБЛИОТЕКА ЈЕ  ДРАГО МЕСТО, ДРАГА УСПОМЕНА И ВЕЛИКА ПОМОЋ У ОДРАСТАЊУ И ОБРАЗОВАЊУ.

На крају дружења и свих активности закључили смо да смо много сазнали о значају читања и вратили  се веома задовољни у школску библиотеку , договорили смо се за још много оваквих интересантних активности и посета установама културе. Шаљемо вам ОСМЕХ ПУН ЛЕПИХ УТИСАКА и фотографије .

Проф. библиотекар Нада Љепојевић

Сомбор, 21.02.2018.

 

 повратак на претходну страницу

 
 


“У НАШОЈ ШКОЛИ ВАШЕ ДЕТЕ ЋЕ БИТИ У ДРУШТВУ СА УЧЕНИЦИМА КОЈИ МОГУ СВОЈИМ ПРИМЕРОМ ДА ПОКАЖУ КАКО СЕ УЧИ И ПРОВОДИ СЛОБОДНО ВРЕМЕ.“

 

Сва права задржана © Основна школа БРАТСТВО ЈЕДИНСТВО Сомбор
Web dizajn i programiranje BIT SOFT Sombor