Smile

Амбијентална настава


Амбијентална настава

 

Ko хоће да учи, свуда нађе школу

 

Ученици трећег разреда  Основне школе „Братство јединство" у Сомбору су са својим учитељицама Тањом Михаљчић и Наташом Главоњић  посетили   сарачку радионицу.  Циљ посете био је учење у аутентичном амбијенту где се кроз директан контакт с предметима ствара подстицајнија, стимулативнија атмосфера за  рад.  Добродишлицу им је пожелео  власник радионице, Никола Ђуран.

Сарачким занатом бави се од малена.  Радионицу је наследио од оца. Израђује  опрему за коње (оглавнике, кајасе, амове, седла) , али прави и друге предмете од коже (футроле за ножеве, повоце за псе, каишеве, привеске).

Главни сарачки алат су руке, а у раду користи разне ножеве, шила и игле. Посебна занимљивост су машине са којима ради, а од којих су неке старе  готово цео век. Каже да се данас могу  видети само у музејима и у његовој радионици.

Занимљивост везана за ову стару радионицу је да је баш у њој,  седамдесетих година прошлог века,  израђена опрема за коње коју је Јосип Броз поклонио енглеској краљици Елизабети Другој. Опрема је била  украшена посебном техником дубореза у кожи.  Домаћин  је ученицима показао сличан примерак коњске опреме, који краси  његову радионицу.

Ученици су приликом ове посете чули чињенице везане за настанак и развој овог старог заната,  видели материјале и алате које сарачи користе у раду и упознали начин израде неких сарачких производа.  

Дарко Ђуран, син власника радионице, демонстрирао је начин израде футроле за ножеве, што је привукло посебну пажњу и интересовање трећака.

Ученици и њихове учитељице  су веома задовољни посетом и оценили су успешним извођење ове амбијенталне наставе. Понели су лепе утиске и  знања из последње сарачке радионице у граду.  

 

 

Тања Михаљчић

 

 повратак на претходну страницу

 
 


“У НАШОЈ ШКОЛИ ВАШЕ ДЕТЕ ЋЕ БИТИ У ДРУШТВУ СА УЧЕНИЦИМА КОЈИ МОГУ СВОЈИМ ПРИМЕРОМ ДА ПОКАЖУ КАКО СЕ УЧИ И ПРОВОДИ СЛОБОДНО ВРЕМЕ.“

 

Сва права задржана © Основна школа БРАТСТВО ЈЕДИНСТВО Сомбор
Web dizajn i programiranje BIT SOFT Sombor