Smile

ЖИВИМО И ДИШЕМО РЕЧИ


ЖИВИМО И ДИШЕМО РЕЧИ

 

МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА 21. ФЕБРУАР 2021.

 

ОШ „Братство јединство“ из Сомбора је обележила Међународни дан матерњег језика. Широм света се обележава Дан матерњег језика у знак сећања на студенте који су убијени на тај дан 1952. године, у источном Пакистану у Дакију. Студенти су протестовали јер њихов језик није проглашен за званични. UNESCO је 1999. године, овај дан прогласио Даном матерњег језика.

Школска библиотекарка Нада Љепојевић је поводом овог празника одржала предавање и низ радионица у нижим и вишим разредима школе и у библиотеци школе.

Том приликом је ученицима поделила књиге из школске библиотеке  и одржала предавање о Доситеју Обрадовићу и Вуку С. Караџићу и о значају језика и писма српског народа и истакла да је веома важно да дете од свог рођења научи да добро говори матерњи језик. Ми целог свог живота ако довољно читамо, живимо и дишемо речи. Учимо да читамо и да говоримо уз свог најбољег пријатеља- књигу.

Када говоримо матерњим језиком и читамо књиге онда свакодневно упознајемо нове светове који нам откривају скривене чари језика.

Ако слушамо Вука С. Караџића „ ПИШИ КАО ШТО ГОВОРИШ“ онда то све има смисла и тада постајемо оплемењени речима. 

Након дуге и интересантне дискусије о предавању и о прочитаним књигама,читани су одломци из књига из наше библиотеке и упоређиван је доживљај читања на матерњем и страном језику.

Са ученицима је вођен разговор о биографијама ова два великана наше језичке културе, о значају матерњег језика за развој личности и важности језика као хранитеља народа.

Учесници радионица су : ученици I2, II2,IV1 са учитељицама Тањом Михаљчић, Валеријом П. Николић и Горданом Везмар и ученици  VII1 Милица Деспот, Марија Милковић и Немања Трбојевић чланови библиотечке секције са наставницом српског језика Златом Ђерић, којима се захваљујем на веома успешној и лепој сарадњи.

Закључили смо :„Библиотеке су једино место на којем можете да дођете у сусрет са културом. Књига и језик су основа идентитета“. Договорили смо се да ћемо на наредним радионицама читати и расправљати о занимљивим и прочитаним књигама под слоганом: ЖИВИМО И ДИШЕМО РЕЧИ“. Направљен је и пано посвећен Дану матерњег језика.

 

                                                                                               Нада Љепојевић,библиотекар

 

http://www.noviradiosombor.com/vesti/prva-vest/item/4865-sn-vn-l-br-s-v-djins-v-s-b-r-zivi-i-dji-r-ci

 

 повратак на претходну страницу

 
 


“У НАШОЈ ШКОЛИ ВАШЕ ДЕТЕ ЋЕ БИТИ У ДРУШТВУ СА УЧЕНИЦИМА КОЈИ МОГУ СВОЈИМ ПРИМЕРОМ ДА ПОКАЖУ КАКО СЕ УЧИ И ПРОВОДИ СЛОБОДНО ВРЕМЕ.“

 

Сва права задржана © Основна школа БРАТСТВО ЈЕДИНСТВО Сомбор
Web dizajn i programiranje BIT SOFT Sombor