Smile

„ЗЛАТНЕ РУКЕ СОМБОРКЕ“


„ЗЛАТНЕ РУКЕ СОМБОРКЕ“Представнице Удружења жена „Златне руке Сомборке" биле су гости наше школе 25. марта ове године. Домаћини су им били ученици трећег разреда, а сарадња је организована у оквиру наставног предмета народна традиција.

Наставни план и програм предвиђају да се ученици у трећем разреду у оквиру овог предмета упознају са старим занатима. Желећи да ученицима што више приближимо вез позвали смо везиље у госте.   

У прошлости је у нашем народу вез  био врло важан и чест начин украшавања одеће и текстилних предмета који су се користили у домаћинству, истакле су наше гошће.  У средњем веку,  у српским манастирима,  везом су украшавани црквена одећа и  предмети потребни за богослужење.  Ван манастира вез су израђивале девојке и госпође на дворовима српских владара и племића, али и жене које су живеле у сеоским срединама. Материјали које су тада везиље користиле  су били: свилена тканина, свилени конац и сребрна или позлаћена жица. У сеоским срединама подлогу за вез чинило је кудељно, ланено, а ређе памучно платно, а везови су рађени претежно вуненим концем у више боја.  

 

Данас се жене појединачно баве везом, а оснивају и удружења која се баве израдом и украшавањем предмета од текстила. Ова удружења труде се да негују традицију и да своја знања о ручним радовима пренесу на млађа поколења. У том контексту ускоро планирамо ново дружење. Тема следећег сусрета биће израда ћилима које вредне жене овог удружења ручно израђују на разбојима. 

 

 повратак на претходну страницу

 
 


“У НАШОЈ ШКОЛИ ВАШЕ ДЕТЕ ЋЕ БИТИ У ДРУШТВУ СА УЧЕНИЦИМА КОЈИ МОГУ СВОЈИМ ПРИМЕРОМ ДА ПОКАЖУ КАКО СЕ УЧИ И ПРОВОДИ СЛОБОДНО ВРЕМЕ.“

 

Сва права задржана © Основна школа БРАТСТВО ЈЕДИНСТВО Сомбор
Web dizajn i programiranje BIT SOFT Sombor