Smile

Актуелности

Активности са децом мигрантима

 

jkl

Основна школа „Братство јединство“ из Сомбора, претходних субота угостила је децу школског узраста из Прихватног центра у Шикари.

Пројектом „Подршка ЕУ Србији у управљасу миграцијама –МАДАД2“ школа је планирала ваннаставне активности за децу из прхватног центра са циљем интеграције деце у друштво и образовни систем.

 

Прва награда за најлепше писмо Деда Мразу

 

jkl


Пошта Србије је ове године по 16. пут организовала наградни конкурс "Пиши Деда Мразу". На конкурс је пристигло близу 6 300 радова, а прву награду у појединачној конкуренцији освојио је Данило Шијан, ученик III 2 разреда наше школе.

 

 

 

 

Кад школом замиришу медењаци

 

jkl

У  сусрет празницима мултикултурална  Основна школа „Братство јединство“ Сомбор организује низ креативно-едукативних активности. Неке од њих су и више од тога. Украшавање медењака је стари занат и још увек постоје мајстори који се морају доказивати на такмичењима у овој, негде већ заборављеној, вештини.

 

Tematski dan: Drvo i projektna nastava

 

jkl

Projektna nastava je inovativan model koji menja ulogu učitelja i nastavnika. Ovo su već davno primenjivali i primenjuju nastavnici u OŠ „Bratstvo jedinstvo” Sombor, ali sada u još većem obimu.

Cilj projektne nastave je da učenici otkrivaju i povezuju znanja, učeći veštine koje će im svakako koristiti kasnije u životu, poput analitičkog mišljenja, odlučivanja, rada u timu, veštine komunikacije, prezentacije, vođenja diskusije, davanja i primanja povratne informacije i preuzimanje odgovornosti.

 

„Родна освешћеност“ у пракси

 

jkl

Ученици ОШ „Братство јединство“ Сомбор, „22. Октобар“ Бачки Моноштор и „Мирослав Антић“ Чонопља окупили су се у Чонопљи на спортским активностима кроз које су показали родну равноправност у спорту.

Фискултурна сала у Чонопљи угостила је око стотинак деце из све три школе који су дошли да се друже али и  играју и такмиче.

Психолог школе из Сомбора, Татјана Јаничић, подсетила је ученике и сараднике на пројекту из осталих школа, шта је све одрађено на пројекту, које су то активности реализоване и чему су нас све научиле.

 

Најмлађи читаоци

 

jkl

Ученици I 2 су са својом учитељицом Слободанком Цицо Поповић посетили Дечје одељење градске библиотеке ,,Карло Бјелицки". Уживали су слушајући читање књиге, у разговору и изради Новогодишње честитке. Дружење је крунисано учлањењем, разгледањем и избором сликовница. Прваци су из библиотеке отишли пуни утисака, са великим осмехом и књигама у рукама.

 

 

Основи безбедности деце

 

jkl

У оквиру програма ,,Основи безбедности деце" прваци су имали час са полицајцем. Били су веома заинтересовани и комуникативни, а посебно их је обрадовала бојанка коју су су добили.

У оквиру програма ,,Основи безбедности деце" прваци су имали час са полицајцем. Били су веома заинтересовани и комуникативни, а посебно их је обрадовала бојанка коју су су добили.

 

Такмичење из предузетништва

 

jkl

Ове године, тачније 01.12.2018. први је пут одржано такмичење из предузетништва за ученике основних школа. Такмичење је било покрајнског карактера. Домаћин такмичења је била ОШ „Соња Маринковић" из Новог Сада.
Циљ такмичења је да најмалађе генерације што брже стекну основе пословног живота, предузетништва, финансија, маркетинга и менаџмента. То знање им је потребно како би се боље изборили у пословном свету, да би доносили важне и финансијски одмерене одлуке. Такмичење је допринело да се прошири знање ученика, развије је тимски дух, као и креативност и иновативност ученика.

 

Међународни дан толеранције – Дан школе

 

jkl

Једина двојезична основна школа у Сомбору  ОШ“Братство јединство“  прославила је свој Дан школе који је и Међународни дан толеранције.

Весна Бјелајац, в.д. директорка школе поздравила је све присутне и честитала Дан школе. У свом поздравног говору в.д. директорка је подсетила је на 62 године дугу педагошку праксу школе која  истрајава у свом раду и залагању у атмосфери толеранције, прихватања различитости  и образовању ученика за живот.

Приредба је у духу толеранције почела  школским хором „Одом  радости „ на мађарском и српском језику. Затим су прваци поздравили госте са пригодном песмицом. Гости на приредби били су предшколци из вртића „Ђанић“  са васпитачицама Снежаном Божиновић и Љиљаном Радиновић који су кроз песму и игру  показали колико и шта су све научили.

 

Манифестација ,,Шарени свет"

 

jkl

У организацији Културног центра ,,Лаза Костић", 19. ХI, ученици нижих разреда наше школе гледали су представу ,,Пут око света". Аутор овог комада је Тоде Николетић. Деци су, путем око света, дочаране земље, знаменитости, представљени сликари,...

 

 
 


“У НАШОЈ ШКОЛИ ВАШЕ ДЕТЕ ЋЕ БИТИ У ДРУШТВУ СА УЧЕНИЦИМА КОЈИ МОГУ СВОЈИМ ПРИМЕРОМ ДА ПОКАЖУ КАКО СЕ УЧИ И ПРОВОДИ СЛОБОДНО ВРЕМЕ.“

 

Сва права задржана © Основна школа БРАТСТВО ЈЕДИНСТВО Сомбор
Web dizajn i programiranje BIT SOFT Sombor